pofon ukrán parlament ukrajna politika verekedés
Pofonok az ukrán parlamentben.

Az ukrán pofonok jó pofonok?

Az ukrán parlament képviselői egy valamiben egészen bizonyosan világelsők. No, nem a demokrácia védelmében, vagy a törvényalkotás minőségében, hanem az ökölharcban.

Téved az, aki úgy gondolja, hogy a parlamenti erőszak kiváltója a 2013-ban kirobbant tüntetéseket követő zűrzavar, utcai harcok (több mint száz áldozat), vagy a három éve tartó kelet-ukrajnai hibridháború (több mint tízezer halott). Még csak nem is Vitalij Klicsko honosította meg (ő parlamenti képviselőként(!) egyszer keveredett dulakodásba, akkor sem ütött).  A történet sokkal korább kezdődött, szinte egyidős a függetlenség kikiáltásával (1991. augusztus 24.).

Aki veszi a fáradságot, rengeteg összecsapás leírását találhatja meg az internetes portálokon, én ötvennél abbahagytam a szemezgetést. S ezek csak a parlamenti csetepaték.

pofon ukrán parlament ukrajna politika verekedés
A szumó bizottság munkája

Adott a kérdés: mi okozza ezt a vehemenciát, és miért az ököljog uralja az ukrán törvényhozást?

Könnyű, és túl egyszerű lenne az egészért a belpolitikai helyzetet, az orosz agressziót okolni. Ám a parlamenti belháborúknak általában prózaibb okai vannak. Erre utal az is, hogy számos esetben nem szembenálló pártok, frakciók tagjai csapnak össze. Verik egymást a koalíciós partnerek, az egy frakcióba tarztozók, akár kormányon vannak, akár ellenzékben. Az erőszak teljesen pártfüggetlen. Rúg a batykivscsinás (Julija Timosenko vezette politikia erő), a népfrontos (Arszenyij Jacenyuk volt miniszterelük pártja), Petro Porosebko Blokkjában és a Viktor Janukovics vezette Régiók Pártja maradékából összeállt Ellenzéki Blokknak is vannak gladiátorai.

pofon ukrán parlament ukrajna politika verekedés
Ki kér még egy pofont?

Íme néhány jellemző eset:  

Verekedés tört ki az ukrán parlamentben közvetlenül Viktor Juscsenko elnök felszólalása előtt egy plakát miatt. Az ökölharcban egy elnökpárti honatyának betörték az orrát. (2006. február 9.)

Összeverekedtek a képviselők az ukrán parlamentben. Az egyik ügyrendi kérdés szavazása előtt ugrottak egymásnak. Az ellentétes frakciók egyes tagjai rángatták, lökdösték egymást, volt aki ököllel támadt a képviselőtársára. Az elnök Juscsenko és a miniszterelnök Tyimosenko hívei a parlementi berendezéseket is összetörtek.( 2008. november 12.)

Rendkívül heves szóváltásba és lökdösődésbe keveredett a WBC nehézsúlyú világbajnok Vitalij Klicsko a kijevi parlament egyik ülésén. A politikusként is működő bunyós egy szerinte igazságtalan földtörvény ügyében konfrontálódott a többi képviselővel, akik, megítélése szerint korruptak… (2009. október 15.)

Adam Martinyuk parlamenti képviselő felpattan a székéből, és fojtogatni kezd, Oleg Ljaskót, a Radikális Párt vezetőjét, majd lelökte a pulpitus mögé. (2011. május. 19.)

Verekedéssel kezdődött az ukrán parlament plenáris ülése: a nacionalisták most a kommunistákkal csaptak össze. (2014. július 23.)

Verekedés tört ki az ukrán parlamentben, ahol a kormány egyéves munkájáról számolt be a kormányfő, Arszenyij Jacenyuk. A két legnagyobb kormánypárti frakció esett egymásnak. (2015. december 11.)

pofon ukrán parlament ukrajna politika verekedés
Ez övön aluli volt.

Drónt röptetett egy képviselő az ukrán parlament üléstermében a többi politikus feje fölött. (2016. július 14.)

pofon ukrán parlament ukrajna politika verekedés
Itt már mindent láttak a képviselők

Ivan Melnicsuk és Szerhij Lescsenko, a Petro Porosenko Blokk frakciójának képviselői ökölharcot vívtak az Alkotmánybíróságáról szóló törvénytervezet vitája során.  (2017. február 9.)

A kép teljessége érdekében essék szó a Verhovna Rada magyar képviselőiről.
Meglepő, de tény: a kárpátaljai magyarsághoz kapcsolható (a magyar érdekvédelmi szervezetek, pártok által támogatott, egyéni választókerületben győztes, vagy listán a parlamentbe jutott) honatyák: Tóth Mihály, Kovács Miklós, Gajdos István, Brenzovics László nem keveredett pofozkodásba. A híres magyar virtust egymaga Sufrics Nesztor (az Egyesített Szociáldemokrata Párt, a Régiók Pártja színeiben politizált, jelenleg az Ellenzéki Blokk parlamenti képviselője, a volt katasztrófa-elhárítási miniszter vagyonát mintegy 110 millió dollárra becsülik) jeleníti meg.  

2009. június 8-án a kakaskodó természetéről elhíresült honatya arcul ütötte frakcióbeli (Régiók Pártja) kollégáját, Szerhij Levocskint.  Meglehetősen színes pályafutása során távolról sem ez volt az első eset, amikor ököllel rendezett vitás kérdéseket. 2008-ban Mikola Rugykovszkij volt közlekedési miniszternek húzott be egy hatalmasat.

pofon ukrán parlament ukrajna politika verekedés
A pofonoktól nem, de a tojástól véd az esernyő

2014-ben aztán fordult a kocka. Igaz, nem a parlamentben, hanem Odesszában, s nem képviselők, hanem radikális nacionalisták előbb szemetes konténerbe akarták dobni, majd úgy megverték, hogy agyrázkódással szállították kórházba.
Ebben az évben eddig csak kétszer csattantak el (hon)atyai pofonok. A lényeg: a dicső szokás folytatódik. Hagyománnyá nemesül.